Lysmesteren

Han er en evig entusiast, en kender i branchen, og han ved, han er god. Mogens Skou har mange års erfaring som reklamefotograf.

Af Helle Bastrup, Vejle Amts Folkeblad

Det er billeder, det handler om. Store, små, mørke, lyse, farverige, dynamiske og provokerende. Billeder, der skal fange øjet og fastholde det. Det er det, han lever af, det, der de sidste tredive år har givet ham mad på bordet hver dag. Mogens Skou, reklamefotograf fra Jelling, elsker sit arbejde. At lave billeder er det, han allerhelst vil lave, og det han er allerbedst til. Det er en hård branche, jeg arbejder i. Jeg plejer at kalde den livsfarlig.
Mogens Skou holder vejret et øjeblik, tager en hurtig vejrtrækning og fortsætter derefter intenst. Det ene øjeblik er du general, det næste øjeblik piccolo. Hvis ikke du har de rette kvaliteter, kan du lynhurtigt styrte i afgrunden.

Et stykke af sjælen

Han ved hvilken branche han har med at gøre og har prøvet både med- og modvind. Mest medvind heldigvis. I dag sidder han med en forretning med kunder i både ud- og indland. Kunderne er forskellige virksomheder, som hyrer Mogens Skou til at tage billeder til deres reklamemateriale. Og så er vi tilbage til billederne. Kernen i arbejdet, og tæt på at være kernen i Mogens Skous sjæl.

Hvordan er det at lave et rigtigt godt billede, som både kunden og jeg selv synes er fantastisk? Det er som at have afgivet et stykke af min sjæl… At tage et godt billede, er ikke nogen nem sag. Faktisk er det meget svært, for det hele afhænger af lyset. Og så selvfølgelig af kameraet.
Ordet »fotograf« betyder faktisk »lystegner«. Jeg plejer at sige, at billedets kvalitet afhænger 90 procent af lyset og 10 procent af kameraet. Det vil også sige, at der i fotografjobbet er utroligt meget spildtid. Jeg bruger uhyggelig lang tid bare på at vente på, at solen kommer frem.

Men lyset er en vigtig del af billedet, og der kan man ikke gå på kompromis. I det hele taget virker Mogens Skou, som en mand, der ikke på nogen områder går på kompromis. Heller ikke med kameraudstyret.

Jeg køber kun det dyreste. Mine erfaringer siger, at det er det, der er det bedste og det, der holder længst.

Som at være kok

Mogens Skou kan sit kram og har haft både held og medvind på vejen frem. Men lidt modvind, det har der også været. For eksempel efter Golfkrigen, hvor stort set alle virksomheder skar ned på reklameudgifterne, og senest efter 11. september 2001, hvor virksomhederne atter var tilbageholdende med investeringerne.

Først nu, i starten af 2005 er efterspørgslen på en reklamefotograf ved at være oppe på et normalt niveau igen. Det kræver både stædighed, opfindsomhed og udholdenhed at blive i så usikker en branche. Men det har han haft, Mogens Skou. Blandt andet har han været en af frontløberne med hensyn til digital reklame, som for eksempel en velbesøgt hjemmeside. Det har skabt ham et bredt kundenetværk, der har været med til at holde ham oppe i tørre perioder.

Lysmesteren - Reklamefotograf Mogens Skou.
Som reklamefotograf skal man fotografere det, kunden ønsker, men det ser Mogens Skou ikke som nogen begrænsning.

Et billede er jo præget, af den der tager det. Hvis ikke, det lige præcis er mig, der tager billedet, jamen så ville det jo komme til at se fuldstændigt anderledes ud.

Den entusiastiske fotograf fortsætter.

At fotografere er jo at skabe. Det er lidt ligesom at være kok. Fotografen har film, kamera, motiv – akkurat som kokken har mad, krydderier og pander. Og så mikser man det. Kokken frembringer gastronomi, fotografen billeder.

Mogens Skou holder inde et øjeblik. Der er meget at fortælle, og han vil så gerne. At fotografere og beherske lyset er blevet hans kald, et kald, der har gjort ham til den, han er i dag. Og hvem er så det?

Måske kan det siges ganske kort: En mester i lys. Lysmesteren.

Se flere artikler her.

Scroll Up

Hos Skou Fotografi bruger vi cookies for at give dig den bedste oplevelse på siden. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies.  Læs mere